vrijdag 3 mei 2013

...en hoe de geallieerden dat tegen hielden(2)

Vandaag deel 2 in de serie over het befaamde Schlieffenplan van Alfred - de Pruisische aanvaller - van Schlieffen. Hier kan je deel 1 lezen (link) en daarnaast kan je hier het 'Broodje Kaas' verhaal van Gavrilo Princip lezen. Hij zette alles in beweging en startte daarmee min of meer de eerste wereldoorlog.

Ik raad wel aan om even het eerste deel te (her)lezen zodat je ineens weet wat er gebeurt. Ik vlieg namelijk direct het verhaal in, en het is wel zo makkelijk om te weten waar het over gaat...

Hoe de Duitsers de wereld in zes weken wilden veranderen...
En hoe de geallieerden dat tegen hielden.


Het Schlieffenplan
De Fransen wilden geen oorlog, sterker nog, ook zij wilden zich, net als Nederland, België en een heleboel andere landen, geheel afzijdig houden. Toch ging dat er bij de Duitsers niet in.

Op 1 augustus 1914 vielen de Duitsers Luxemburg binnen. Binnen een dag lag Luxemburg plat en waren de Duitse soldaten al bezig met het tweede deel van hun plan. Ze hadden contact opgenomen met de Belgen met het vriendelijke verzoek hen - de soldaten - vrij doorgang te geven door België.
De Belgen probeerden zich hier nog netjes van af te maken door simpelweg 'nee sorry, wij doen niet mee aan deze oorlog' te zeggen, maar dat accepteerden de Duitsers niet.

Op 2 augustus vroegen de Duitsers dit aan de Belgen. Een dag later waren de Fransen aan de beurt ('Wij willen auch oorlog mit du!') Eveneens werd de oorlog met België verklaard en op de vierde augustus vielen de Duitse soldaten België aan. Dit zorgde echter weer voor vele nieuwe spelers in het spel: in 1839 was het 'Verdrag van Londen' getekend waarin o.a. stond dat wanneer België zou worden aangevallen, de Engelsen hen zouden helpen.

(ter verduidelijking: Het verdrag van Londen was de scheiding van België en Nederland. Daarvoor hoorden onze zuiderburen nog bij ons kikkerland, daarna niet meer en werd zelfs de garantie gegeven door de Pruisen en de Engelsen dat wanneer de Belgen werden aangevallen, zij zouden helpen)

Het Duitse Schlieffenplan liet namelijk zien dat de troepen vrij vlot door België en Frankrijk moesten gaan (ze hadden slechts zes weken, weet je nog) en verwachtte dus ook geen tegenstand van de Fransen, laat staan van de Belgen. Jongens, veel fouter hadden ze het niet kunnen hebben.

Zonder teveel in details te treden - oorlog is al macaber genoeg - na zes weken waren de Duitsers België nog niet eens uit. Bij Ieper, een dorpje in zuid-België, werd zwaar gevochten en daar werden de loopgraven ook neergelegd.
Daarvoor werden in Luik, Gent, Brussel en ook Antwerpen zware gevechten geleverd. De kasseien worden van de wegen gehaald door de bevolking om de Duitse opmars te vertragen. Eveneens doen de Duitsers iets stoms: ze wilden wraak en schoten in Leuven 218 mensen zonder reden dood. De Engelsen gebruikten dit bij hun grote campagne om soldaten te recruteren. Eveneens werd in datzelfde Leuven de universiteitsbibliotheek verwoest, hetgeen eveneens tot grote ophef leidde.

De oorlog was begonnen. Volgende keer meer over onder andere de 'slag bij de Somme'.

---

Nederland had de mazzel, lees het goed: mazzel, dat de Duitsers ons land niet door hoefden te trekken. Anders hadden wij eenzelfde schade kunnen hebben als dat er daar kwam. Mogelijk komt het enkel en alleen door het werk van Pieter Cort van der Linden dat wij neutraal blijven. Daarvoor heeft hij echter weinig hulde gekregen.
Pieter Cort van der Linden was de minister-president ten tijde van de eerste wereldoorlog.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten