zondag 8 september 2013

Het verhaal van de Kolibrie

Op een dag brak er een vreselijke brand uit in een bos - de enorme woudreuzen werden plotseling overspoeld door een brandende vuurzee. Bang vluchtten alle dieren uit hun huizen en renden het bos uit. Toen ze bij de rand van een beek waren, stopten ze om naar het vuur te kijken en waren ze erg verdrietig door het vuur en machteloos door de situatie. Ze waren allemaal aan het klagen over de vernietiging van hun huizen. Ieder van hen dacht dat er niets was dat ze konden doen om de brand te stoppen, met uitzondering van een kleine kolibrie.

Deze bijzondere kolibrie besloot dat het iets zou doen. Hij dook in de waterstroom en vulde zijn kleine bekje met water. Hij snelde het bos in en liet deze druppels vallen op het vuur. Daarna ging het terug naar de beek en deed hetzelfde weer, en het bleef teruggaan, opnieuw en opnieuw en opnieuw. 
Alle andere dieren keken vol ongeloof, sommigen probeerden de kolibrie zelfs te ontmoedigen met opmerkingen als: "Doe geen moeite, het is te veel, je bent veel te klein, je vleugels zullen in brand vliegen, je snavel is veel te klein, het is maar één druppel, je kan dit vuur niet doven."

En terwijl de dieren daar stonden, de inspanningen van de kleine vogel bagatelliserend, viel het de vogel op hoe hopeloos en verlaten ze eruit zagen. Toen riep één van de dieren naar de kleine vogel en daagde het uit in een spottende stem: "Wat denk je wel dat je aan het doen bent?"

En de kolibrie, zonder tijd te verspillen of ook maar een vleugelslag te missen, keek terug en zei: "Ik doe wat ik kan."

---

Jij kan al een verandering beginnen. Wat iedereen om je heen ook zegt of beweert, JIJ kan het verschil maken! Jij kan, net als de kleine kolibrie, doen wat je kan. Maak je geen zorgen om de anderen, doe wat jij kan doen. Jij kan een verschil maken.


Dit verhaal is geschreven naar aanleiding van Wangari Maathai. Deze bijzondere Keniaanse vrouw heeft de Nobelprijs voor de vrede gekregen voor o.a. haar werk als milieu-activiste. Voor meer informatie over deze bijzondere vrouw kun je hier (wikipedia) kijken of op de site die haar vereniging heeft gemaakt. (Green Belt Movement) Haar motto was, net als de Kolibrie, 'ik doe wat ik kan'. Geen opmerkingen:

Een reactie posten