woensdag 11 januari 2012

2012: De Maya's komen!

Al enkele maanden hoor ik meer en meer over dat de wereld in 2012 zal vergaan. De oude Maya-voorspellingen worden erbij gehaald en iedereen heeft er wel een mening over. Maar in hoeverre zijn deze gedachten waar en - wat mij meer boeit - weet iedereen wel waar het in het echt over gaat? Er zijn mij in de afgelopen twee week al drie data verteld waarop de wereld zal vergaan, maar vergaat deze wel?
Ik neem je mee op een korte tocht door de geschiedenis, de astrologie en zeker ook de waarheden omtrent het 2012-fenomeen.

De Maya's waren een intelligent volk - een klein understatement is op zijn plaats hier - maar werden wel beperkt door de tijd waarin ze leefden. Hun astrologie was verbazingwekkend, evenals hun schilderijen en architectuur, maar ze kenden - net als andere 'oude' volken - een kastensysteem. Er waren drie lagen in de bevolking: de priesters, de tempelknechten/ ambtenaren en daarnaast de boeren/ arbeiders. Er wordt van hen gezegd dat ze het eerste volk waren dat een schrift bedacht, maar ik ben zelf van mening dat de Egyptenaren en de Chinezen (en mogelijk Mesopotamiërs) hen voor waren.
Waar de Maya's wel voorop liepen was een uitgebreide kalender, en dat is waar het 2012-fenomeen vandaan komt.

Wij kennen dagen, weken, maanden en jaren en ga zo maar door. De Maya's daarentegen hadden een ander systeem - welke door ons wel eens vrij ingewikkeld kan lijken, maar dat zal andersom ook vast zo zijn. In plaats van dagen, maanden (enz.) kennen zij de volgende begrippen: Baktun, Katun, Tun, Uinal en Kin. Om het uit te leggen het volgende:

1 kin = 1 dag
20 kin = 1 uinal (= 20 dagen)
18 uinal = 1 Tun (= 360 dagen)
20 tun = 1 katun (= 7.200 dagen)
20 katun = 1 baktun (= 144.000 dagen)

Eén van de oudste datums die archeologen en wetenschappers in het Maya-gebied gevonden hebben is 7.19.7.8.12, waarbij de eerste zeven staat voor het aantal Baktun, het getal negentien voor het aantal Katun (...) en ga zo maar verder. Het jaartal 0.0.0.0.0, waarin de Maya-kalender startte, is dus 11 augustus 3114 voor Christus.

Na deze droge stof kom ik bij het punt waarop je gewacht hebt, want waarom vergaat de wereld in 2012?
Dat komt om het volgende: het jaartal 13.0.0.0.0 (21-12-2012) wordt gezien als het einde van de kalender. Na dertien baktun komt niets meer. Dus - zo denken sommige mensen - vergaat de wereld. Er is niets meer.

Nu moet gezegd worden dat de Maya's veel naar de sterren en de planeten keken. Het is zo dat rond de 21e december de sterren in een bijzondere lijn staan, namelijk op de galactische evenaar, door het midden van het hele heelal. (dit is echter niet super-bijzonder: ook in 1998 en 1950 was dit al zo, en daarvoor ook al wel)
Ook is het dan midwinterdag, een dag die door de Maya's uitbundig werd gevierd met offers en feesten.

Nu kan ik direct zeggen dat de Maya's de kalender na hun hoogtijdagen in de steek hebben gelaten. Ze gebruikten al snel een andere. Ook hebben ze meer erbij gezet, bijvoorbeeld de pictun die op zijn beurt weer 20 baktun is.

Wat gebeurd er nu op 21 december 2012? Dat is en blijft de vraag. De media spelen natuurlijk in op sensatie, want dan kan men wat verkopen. Voor ons zal er - met een slag om de arm natuurlijk - geen vuiltje aan de lucht zijn.


Serieus onderwerp ineens hè? Heb jij een ander onderwerp waarover je een blog wilt lezen, laat het me horen! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten