maandag 7 maart 2011

There's someone Calling for you!

Nummer 51.

Vandaag is het feest. Dat klinkt niet zo gek, wetende dat het halve land straalbezopen host langs de drie grote rivieren. Maar dat feest bedoel ik niet. Het is niet zo dat het carnaval - in Nederland slechts vermaak - in Europa echt groot is. Daarvoor moet je naar andere landen toe, voornamelijk gesitueerd in Zuid-Amerika.
Nee, vandaag vieren we feest omdat er 135 jaar geleden de Amerikaanse overheid een patent heeft goedgekeurd. Dit patent werd op Valentijnsdag aangevraagd door een man die deze zo snel mogelijk wilde hebben, alhoewel hij nog een beetje aan het prutsen was met het apparaat zelf. Door alle perikelen rond Valentijn in Amerika - zij hebben er een feestdag van gemaakt - duurde het een tijd voordat deze meneer zijn patent zag verschijnen.

Op de zevende maart van het jaar 1876 kreeg deze man, Alexander, zijn patent en ging rustig verder met prutsen van zijn apparaat. De tiende maart dacht hij deze klaar te hebben en zei door het apparaat: 'Mister Watson, come here! I want to see you!'
Enkele tellen later kwam deze 'mister Watson' bij Alexander Graham Bell de kamer ingelopen. Hij hoorde het geluid aan de andere kant van het huis!

Nu, 135 jaar later, heeft bijna iedereen een telefoon. Mobieltjes zijn er in alle soorten en maten en lijkt zelfs soms de gewone 'huis'telefoon te verdrukken. Maar, niet getreurd, Alexander heeft zijn uitvinding toch gekregen.

Een kritische noot mag hierbij echter wel geplaatst worden. Voordat meneer Bell zijn patent aanvraagde wist hij van het onderzoek van Philip Reis. Die man begon met het maken van een telefoon, alleen gebruikte verkeerde dingen. Voor meneer Reis (die de term 'telephon' bedacht heeft) was het alleen een experiment, meneer Bell maakte het af.
Ook in 1871 al (ja, jaren daarvoor) wilde een Italiaanse immigrant hetzelfde patent aanvragen. Hij had alleen het benodigde geld er niet voor. Antonio Meucchi kreeg later door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden nog wel 'credits' voor zijn werk: als hij het geld had gehad, zou Bell geen patent hebben gekregen.
Tenslotte was Elisha Gray ook iemand die werkte aan een telefoon. Bell diende het patent alleen net twee uur eerder in. Daardoor was ook hij uit de running.

Bell zorgde echter ervoor dat zijn uitvinding niet enkel en alleen voor de laboratoria bleef. Hij maakte huiskamermodellen die je nu nog kan vinden. En daarmee verdient hij het om vandaag geëerd te worden.

Dus, Alexander, vandaag is jouw dag!

(oja, nog een telefoonweetje: wist je dat het woord 'hello' 'bedacht' is enkel en alleen om de telefoon op te nemen?) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten