donderdag 25 april 2013

De start van een nieuw blok

Sinds ik enige dagen geleden in de Stadsschouwburg in Groningen een voorstelling gezien heb van Diederik van Vleuten over o.a. de Eerste Wereldoorlog, ben ik daar druk mee bezig. In zijn voorstelling riep hij hardop de vraag uit waarom wij, als Nederlanders, zo weinig weten over deze 'Grote Oorlog'.

Want, hoe we het ook bekijken, we weten meer over bijvoorbeeld de aanval van Duitsland op Nederland in het begin van de tweede wereldoorlog dan over de gehele eerste wereldoorlog bij elkaar. Dat mag toch op z'n minst frappant heten. En iedereen die zegt dat we er niets over leren omdat we zelf niet meededen: waarom leren we dan wel over de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen?

Wie is Frans Ferdinand en hoe kan het zijn dat een oorlog tussen Oostenrijk en Servië de gehele wereld in oorlog brengt?

Om toch enigszins orde op zaken te stellen, zeker omdat het bijna honderd jaar geleden is dat 'La Grande Guerre' begon, zal ik de komende tijd wat meer blogs plaatsen over deze en andere belangrijke gebeurtenissen uit de vorige eeuw. Dan kan niemand beweren dat je er niets over wist.

De komende weken zullen dus blogs komen over de afgelopen eeuw, startend met een opmerking die ik dan ook zal gaan uitleggen, maar misschien dat jullie al een interpretatie kunnen bedenken van deze zin:

'Het verschil tussen een broodje kaas en een tosti is een oorlog.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten