zondag 1 februari 2015

Echte helden: Irina Sendler

Herken jij deze vrouw?
Ik ook niet.
Irina Sendler
15-02-1910 - 12-05-2008
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg Irina permissie om te mogen werken in het getto van Warschau als loodgieter en ziekenverzorgster. Ze had daarbij nobele bijbedoelingen.

Irena smokkelde Joodse kinderen uit het getto door hen op de bodem van haar gereedschapskist te leggen. Voor grotere kinderen had ze een jutezak die ze achterin haar wagen had gelegd.

Zelf had Irina een hond die achterin de wagen zat. Ze had hem geleerd om te blaffen als ze in de buurt van soldaten waren, Op deze manier kon Irina ongestoord het getto in- en uitgaan: de soldaten wilden niets te maken hebben met deze grote hond. Het blaffen zorgde er ook voor dat de geluiden die de kinderen maakten niet gehoord werd.

In de tijd dat ze dit deed heeft ze meer dan 2500 baby's en kinderen gered uit de handen van de Duitsers. Via contacten in het ministerie van Welvaart kregen deze kinderen papieren en werden ze ondergebracht in kloosters, weeshuizen en Poolse families.

Op een gegeven moment werd ze betrapt door de Gestapo. Ze werd gemarteld, haar beide benen en armen werden gebroken en ze werd met stokken geslagen. Ze werd zelfs ter dood veroordeeld. De namen van de geredde kinderen gaf ze echter niet op. Door omkoping van een officier overleefde ze haar doodstraf: ze werd neergeslagen en aan de kant van de weg voor dood achtergelaten. Ze leefde verder onder een schuilnaam.

Irena hield een logboek bij van alle kinderen die ze gered had. Deze had ze verstopt in een fles onder de grond. Na de oorlog probeerde ze contact te leggen met de ouders van de kinderen die ze gered had en deze weer te herenigen. De meeste van deze ouders waren echter gestorven in de vernietigingskampen, maar sommige kinderen kon ze herenigen met hun ouders. Anderen leefden voort bij hun adoptieouders of in weeshuizen.

In 2007 werd Irina voorgedragen door de Poolse regering voor de Nobelprijs voor de Vrede. Ze werd niet geselecteerd.
Al Gore won de Nobelprijs met zijn presentatie over de 'global warming'.




Irina Sendler.

Een held.

Vergeet haar niet.





(in 2009 verscheen de film 'The Couragious Heart of Irina Sendler' met Anna Paquin als Irina)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten