zaterdag 31 januari 2015

#BoekPerWeek 2

Wederom een tweetal boeken van de afgelopen periode. Ditmaal twee van dezelfde serie en - vanzelfsprekend - ook van dezelfde auteur. (lees hier deel 1)

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
Ransom Riggs


Dit boek gaat over Jacob Portman, een zestien-jarige Amerikaanse jongen die nadat zijn opa op een vreemde manier om het leven komt, achter de waarheid wil komen. Daarvoor gaat hij naar Wales, de plek waar zijn opa een tijd gewoond heeft.
Het enige wat hij van zijn opa weet is dat hij hem vele verhalen vertelde over vreemde kinderen en daar ook foto's van had, waaronder het meisje op de voorkant van het boek. Zijn opa leefde een tijd in een bijzonder 'weeshuis' waar peculiar (bijzondere) kinderen woonden.
Maar, op het moment dat Jacob daar aankomt, blijkt het huis in de tweede wereldoorlog plat gebombardeerd te zijn.

Gelukkig ontmoet Jacob daar Emma, een bijzonder mooi meisje dat schrikt zodra ze hem ziet. Emma is één van deze bijzondere kinderen, en ze neemt hem uiteindelijk ook mee naar het weeshuis, maar dan wel in het jaar 1944. Ze gaan door een tijdlus.
Daar ontmoet Jacob alle andere Peculiars en hun hoofdmeesteres Miss Peregrine. Zij verteld hem dat zijn opa ook een peculiar was en dat hijzelf ook bijzonder is. Maar dan veranderd alles...

Hollow City
Ransom Riggs

In dit tweede deel gaat het verhaal verder. Jacob, Emma en de anderen proberen Miss Peregrine te helpen om weer mens te worden, want alleen zij kan de wereld weer terugbrengen in de staat waarin de Peculiars kunnen blijven leven. Daarvoor reizen ze naar Londen, maar beleven ondertussen genoeg avonturen.

Ik ga verder weinig vertellen over hoe het verhaal verder gaat. Dat heeft te maken met dat het eerste en het tweede deel elkaar opvolgen en ik niet te veel van het plot wil weggeven.
Wat ik wel kan zeggen is dat er in beide boeken een heleboel bijzondere foto's staan. Beide boekomslagen zijn er voorbeelden van, maar er staan nog veel meer in de boeken zelf. Bijzondere en soms 'creepy' foto's van kinderen die bijzonder zijn.

De schrijver, Ransom Riggs, zag een keer op een vlooienmarkt een paar van deze foto's en was direct geïnteresseerd. Hij besloot er meer te zoeken, kwam in contact met andere verzamelaars en is aan de hand van de foto's een boek gaan schrijven. En niet zonder succes! Het derde deel wordt op dit moment geschreven en het eerste deel hoopt volgend jaar ook in de bioscoop te komen.

Het was een boek wat ik niet weg kon leggen tijdens het lezen. Telkens weer aan het einde van een hoofdstuk wilden mijn gedachten het boek niet loslaten zodat ik verder bleef lezen. Het is nu dus wachten op het derde deel...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten