zaterdag 24 januari 2015

Review: Brooklyn Nine-Nine

Brooklyn Nine-Nine
(seizoen 1; 2014)

Dat er politie-series op tv zijn weten we zo onderhand wel. Je hebt CSI met al zijn spin-offs, Law&Order met evenzo zijn eigen kindjes en zo kan je zelfs doorgaan naar de federale politie. Toch, kijkend naar de hoeveelheid series, zijn de meesten echt 'serieuze' series. Weinig humor of, wanneer er wel humor in zit (Bones, The Mentalist) dan blijft de nadruk liggen op het oplossen van zaken.

In Brooklyn Nine-Nine is dat net anders. Natuurlijk, het gaat over een detective (Jake Peralta; Andy Samberg) van het 99e departement in Brooklyn, maar de nadruk ligt hier niet op het oplossen van zaken - hetgeen natuurlijk wel gebeurt, er zijn weinig series over politiezaken die alles in de soep laten lopen - maar op het komedie-element. En dat maakt deze serie direct ook een stuk grappiger.

In de serie speelt Andy Samberg als Jake Peralta, een detective die samen met zijn collega's Stephanie Beatriz als de 'bitchy' Rosa Diaz, Terry Crews als de 'bange' sergeant Terry Jeffords, Melissa Fumero als de 'nerdy' Amy Santiago, Joe Lo Truglio als de 'sullige' Charles Boyle en tenslotte Andre Braugher als commandant Ray Holt, de zaken oplost. En hoe.

v.l.n.r. Rosa, Charles, Ray, Jake, Amy, Terry en Gina

Stereotypes zijn zeker aanwezig, hetgeen het nog grappiger maakt: Jake en Amy hebben een weddenschap staan over wie de meeste zaken kan oplossen. Wint Jake dan moet Amy met hem uitgaan op de slechtse date ooit en wint Amy dan krijgt zij de auto van Jake. Daarnaast heeft Charles een oogje op Rosa maar dat kan natuurlijk nooit goed gaan. En dan heb je Terry Jeffords nog, een vader van twee dochters die bang is om weer de straat op te gaan omdat er dan mogelijk iets met hem gebeurt en hij niet meer bij zijn dochters kan zijn. En laten we de commandant niet vergeten, een man wier gezichtsuitdrukkingen vrijwel afwezig zijn waardoor je hem onmogelijk kan lezen.
Chelsea Peretti, een Amerikaanse komediante speelt als secretaresse Gina. Zij probeert alles en iedereen op haar manier te helpen, hetgeen vaker neerkomt als saboteren dan helpen.

Nadat ik in een week tijd het gehele eerste seizoen gekeken heb moet ik eerlijk bekennen dat ik wel uitkijk naar het tweede (en derde) seizoen. Het is een serie waar je zo in komt, er is geen moeite om de personage's te leren kennen en je kan je snel inleven in de karakters.
Erg grappig is de manier waarop Jake en Amy omgaan met de komst van de nieuwe commandant. Terwijl Amy alles doet om de man te plezieren en te helpen (ze wil een mentor hebben die haar kan helpen om zelf ook hoger op de ladder te komen) probeert Jake van alles om maar gewoon op de meest simpele manier de zaken op te lossen. En dat leidt natuurlijk tot verschillende clashes.
Ook hoe Charles en Rosa 'dansen' met elkaar en hoe Charles de meest simpele dingen kan laten misgaan. Daar is nog eens een talent dat men niet verwacht.

Ook al is dit zeker niet de eerste politie-serie op tv, wel is het één van de weinige series die als komedie bedoeld zijn. Daarmee zet het zich af van de 'serieuzere' tegenhangers. Qua rating geef ik het 7/10.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten