zondag 1 maart 2015

#Boekperweek 4

En bij dezen boek nummer 7 en 8 van de #BoekPerWeek-uitdaging. Bij deze uitdaging probeer je elke week een boek te lezen, en daar kan en mag je dan over schrijven, niet verplicht overigens.

Magiër
Wilbur Smith

Het boek Magiër speelt zich af in het oude Egypte waar farao's godenzonen zijn, Boven-Egypte en Onder-Egypte nog steeds een item zijn (alhoewel het Onder-Egypte in het noorden ligt en het Boven-Egypte ten zuiden daarvan) en natuurlijk waar de koningen gebruik maken van magiërs.

Dit boek gaat over de magiër Taita, in dienst van Farao Tamose van Boven-Egypte en zijn zoon Nefer. Naja, de raadsheer van Tamose speelt ook een rol, evenals de legerleider Trok Uruk en prinses Mintaka van Onder-Egypte. Vanzelfsprekend zijn er vele andere personen in de boeken, belangrijke en minder belangrijke, maar het is niet mijn bedoeling om ook maar iets van het boek prijs te geven.

Aangezien ik al enige tijd geïnteresseerd ben in de mythologie van o.a. de Egyptenaren, Was ik al geïntrigeerd door de voorkant, waar het oog van Horus groot op te zien is. Het oog van Horus is tevens het teken van de farao's.

Het boek lezen bleef ik me afvragen wie Taita, de magiër, nu precies was. Zijn loyaliteit is duidelijk, maar hoe lang hij al op de wereld ronddwaalt blijft de vraag. Het blijkt dat hij in meerdere boeken van Wilbur Smith een rol speelt, dus ik moet maar eens verder kijken.

In mijn ogen een mooi verhaal over hoe het in die tijd gegaan zou kunnen zijn. Het bijgeloof wat daar speelde is goed onder woorden gebracht in het boek en ook hoe ze hun goden aanbaden in de vele tempels. Tevens is er een goede beschrijving van de uitdaging die een koningszoon moest ondergaan om koning te worden, de Rode Weg.
Toch is de noot die de auteur aan het einde van het boek heeft opgesteld een goede om te onthouden - wat natuurlijk ook logisch is voor verhalen die zich meer dan 2000 jaar geleden afspeelden. Het is een werk van fictie.


Celtic Mythology
Heroes, Gods and Monsters
Fiona Macdonald

In de Keltische Mythologie komen vele personen, helden, goden en monsters voor die we niet kennen uit de vele 'oude' mythen en sagen van bijvoorbeeld de Grieken. Elfjes en reuzen bijvoorbeeld. Natuurlijk hebben de Romeinen de 'Lares' en de Grieken de 'Titanen', maar die zijn toch anders.

Om enigszins kennis te maken met de Keltische wereld, heb ik dit boek aangeschaft en met plezier gelezen. Er staan enkele bijzondere verhalen in die ik mogelijk ook nog wel kan aanpassen voor dit blog, hetgeen natuurlijk altijd weer mooi is.

Wat ik erg fijn vond aan het boek is dat de namen (het boek is Engels, maar de verhalen komen uit Ierland, Wales, Schotland, Engeland, het eiland Man en Brittany in Noord-West Frankrijk) allemaal ook fonetisch zijn opgeschreven. Als voorbeeld maar even de naam Janet: Seonaid (Shonn-idge / Schots) en Sinead (Shin-aid / Iers)

Boeiende leesstof.

Volgende keer andere boeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten