zondag 1 september 2013

50 Books - Vraag 34

Een nieuwe vraag staat gepost op de site van Petepel. Vraag 34 deze maal al. We vliegen door de vragen heen, zo lijkt het althans. Eerdere bijdragen van mij kan je o.a. hier vinden: link.

Wat spreekt jullie meer aan, het afgeronde verhaal of het open einde?

Ik kan geen eenduidig antwoord op deze vraag geven. Dat lukt me gewoon niet. Het einde van een verhaal is namelijk zo afhankelijk van het boek zelf. Als een boek zo geschreven is dat er enkele verhaallijnen niet beantwoord hoeven te worden, waarom zou je dat een afgerond verhaal willen? Of - vice versa - als een boek alle verhaallijnen vakkundig dicht, waarom wil je dan een open einde?

In de afgelopen weken, met de scholen die weer begonnen zijn en al, heb ik redelijk wat kinderboeken onder ogen gezien. De meeste daarvan hebben een afgerond verhaal, waarvan enkelen zelfs nog wel eens dat doen over meerdere boeken. Ik denk nu bijvoorbeeld aan 'De Grijze Jager' van John Flanagan. Met dat soort boeken heb ik geen probleem.

Tevens las ik laatst een thriller van Kathy Reichs waarin het hoofdpersonage en vele bijpersonen gewoon verder leven, zeker ook na het boek. Het verhaal stopt op een punt dat je zou kunnen zeggen dat het klaar is. Het onderzoek - daar ging het om - was vrijwel afgelopen en voor zover je over een afgesloten geheel kon spreken: mission accomplished.

Een kleine vermelding waardig: Er zijn wel schrijvers die alles doen om een afgerond verhaal te maken terwijl dat in wezen niet zou hoeven. Ik denk nu aan de laatste (+/-) honderd pagina's van de 'In de Ban van de Ring' serie van Tolkien. Dat had dus niet gehoeven, in mijn opinie althans.

En jij?

3 opmerkingen:

 1. Ik wilde ze wel, die laatste 100 pagina's va Lord of the Rings. En dat was nog niet genoeg. Ik was toen onverzadigbaar. In de appendix staat n.l. nóg meer. Merry (of Pippin?) wordt burgemeester, en als Sam heel oud is, gaat hij als ringdrager ook naar de grijze havens/ :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt, ook in de Silmarillion komt dat terug. Ken je dan ook 'de Kinderen van Húrin'?

   Verwijderen
 2. Ook ik wilde de laatste 100 pagina's van LOTR, dat is juist het mooiste stukje met ook weer een prachtig open einde. Schitterend.

  BeantwoordenVerwijderen