zondag 16 juni 2013

50 Books - Vraag 23

Al 23 weken lang is er elke week een vraag verschenen uit de gedachten van Petepel. Hij trakteert ons met vragen over boeken en lezen en deze week is de 23e vraag al weer aan de beurt. Ook jij kan gewoon meedoen met de uitdaging. Je hoeft niet eens alle vragen te beantwoorden, je kan ook gewoon enkel de vragen kiezen die je leuk vindt. Alles kan, geen verplichtingen... Doe je mee?

Vraag 23
Kunnen computers fictie schrijven?

Computers die fictie schrijven. Non-fictie kom je regelmatig tegen. Artikelen die online verschijnen, vooral op nieuwssites, zijn met regelmaat computer gegenereerde stukjes. Dat doet niets af van de vraag of ze ook fictie kunnen schrijven.
Aan de ene kant kan je hopen dat ooit computers zo ver zijn dat ze de menselijke psyche kunnen vangen in woorden en zinnen, zoals een goed boek ook mensen mooi beschrijven kan. Dan zouden werken van de grote schrijvers ook zomaar ineens 'nagemaakt' kunnen worden.
Gelukkig denk ik dat aan de andere kant het niet mogelijk is. Een computer heeft geen fantasie, denkt alleen maar in vastgestelde logische stappen en maakt daarvoor geen uitzondering. Je kan zelfs het verschil online wel vinden in gegenereerde en geschreven artikelen.

Fictie? Nee dus. Non Fictie? Dat doen ze al.

1 opmerking: