zondag 6 december 2015

#Boekperweek 24

De weken vliegen voorbij en ook het jaar is al weer bijna op z'n einde. Boek nummer 47 en 48 passeren vandaag de revue, wat tevens ook betekent dat we nog maar vier weken te gaan hebben. Zondag 20 december volgt blog 25 en de week daarop, nog net in 2015, komt de laatste blog.
Maar laten we gaan kijken naar de twee boeken die deze week in de spotlight staan.

De Wereld van Sofie
Jostein Gaarder

Dit boek is een klassieker voor mij geworden sinds ik zo'n 12 jaar geleden het boek voor het eerst onder ogen kreeg. Het vertelt over Sophie Amundsen, een veertienjarig Noors meisje. Zij krijgt kaarten en brieven die gericht zijn aan Hilde, een meisje van wie ze nog nooit gehoord heeft. Die brieven bevatten opmerkingen en vragen die Sophie flink laten nadenken en je wordt als het ware ook meegenomen in de gedachtestromen. Deze filosofische vragen zetten direct mijn hersenen aan het werk, en dat is ook de bedoeling.
In het boek heeft min of meer de gehele geschiedenis van de westerse filosofie onder de loep genomen en bij alle standpunten van alle filosofen wordt geen mening gegeven. Er is plaats om je eigen meningen te maken bij al deze ideeën en standpunten, maar het verhaal gaat gewoon verder. En hoe... Een bijzonder einde maakt dit boek nog interessanter dan het op eerste indruk lijkt.

Mijn favoriete filosofen zijn Socrates en Kierkegaard. Wat zijn de jouwe?



Koning schaakt Koningin
Elizabeth Massie / Michael Hirst

Het tweede deel van de Tudors-serie gaat verder waar het eerste deel stopte. Henry VIII wil nog steeds Anne Boleyn als vrouw hebben en zij houdt nog steeds de boot af. Daar waar het land in rep en roer staat - Henry is niet meer deel van de Roomse kerk, maar heeft zichzelf opgeworpen als kerkelijk hoofd om zo te kunnen scheiden van zijn eerdere vrouw - laat Henry zichzelf gaan in cadeaus en andere dure kostbaarheden om de affectie van Anne te winnen.
Als ze dan eenmaal getrouwd zijn, geeft ze hem een kind. Niet een zo graag gewenste jongen, maar een meisje: Elizabeth. En als daarna een jongen uitblijft... Anne zal moeten vrezen voor haar leven...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten