zondag 22 november 2015

#Boekperweek 23

Boek 45 en 46 komen ditmaal aan bod. Twee boeken van Brian Selznick die de boeken niet alleen schrijft, maar tevens ook van bijzondere tekeningen voorziet en zo soms zelfs een tweede verhaal creëert. Het ene boek heb ik ooit gekregen nadat ik een ander gekocht had. Eén van zijn boeken is ook verfilmd onder de naam Hugo. Lees maar mee:

The Invention of Hugo Cabret
Brian Selznick

Dit boek verteld over Hugo, een wees wiens vader ooit werkte in het museum van Parijs. Hij woont (en werkt) in het station van Parijs waar zijn oom de klokken onderhoudt. Op een dag is zijn oom ineens verdwenen, maar Hugo blijft aan de klokken werken.
Tegelijkertijd werkt hij aan een apparaat waar zijn vader mee was begonnen. In een notitieblokje dat Hugo geërfd heeft staan meerdere gedetailleerde tekeningen over de werking van deze automaton.

Op het station werkt ook een man in een kleine speelgoedwinkel, George. Zijn nichtje komt wel eens bij hem op bezoek en leert zo Hugo kennen. Samen gaan ze op pad om deze machine af te maken, maar komen zo op een heel ander spoor terecht, die van de filmmaker Méliès. Wie is dat en waarom heeft hij zoveel films gemaakt?

Één van de platen uit het boek
Dit boek laat je op een bijzondere manier een blik werpen op de geschiedenis van de film. Door middel van woorden en beelden neemt de auteur je mee in het Parijs van 1930. De tekeningen zijn bijzonder en helder en samen met het verhaal zoog het mij door het boek. Ook al is het een dik boek, ik was er binnen een dik uur doorheen (soms heb je meerdere pagina's met enkel een tekening) en na afloop heb ik ook nog gezocht naar beelden van de films van Méliès, welke op Youtube ook deels te vinden zijn.
Dit boek is verfilmd door niemand minder dan Martin Scorsese, voor wie het zijn eerste (en tot op heden) enige kinderfilm is. Toch, mocht je een leuke, interessante en ook leerzame film willen zien over de geschiedenis van films, kijk Hugo!


Het Wonderkabinet
Brian Selznick

Dit boek gaat over Ben en Rose. Ben is een dove jongen die op zoek is naar zijn vader. Hij vindt het boek 'het wonderkabinet' met daarin een bladwijzer die hem op het pad naar zijn vader kan leiden. Ben gaat op zoek in de musea van New York, zoekend naar zijn vader.
Rose is een doof meisje dat niet uit huis mag gaan omdat het niet veilig voor haar zou zijn. Ze wil dolgraag bij haar moeder, een bekende actrice, zijn en heeft ook talloze plaatjes van haar overal hangen.

Op een gegeven moment vinden Ben en Rose elkaar, alhoewel het anders is dan je misschien zou denken. Dat laat ik dan ook aan jou over!

Het verhaal van Ben is geschreven, daar waar Rose haar verhaal enkel en alleen maar doet via tekeningen, hetgeen dit verhaal nog meer bijzonder maakt. Een echte aanrader!

(Vanzelfsprekend kan je de boeken eventueel lenen!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten